Πόσο συχνά πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου;
Τελευταία νέα

Πόσο συχνά πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου;

Πόσο συχνά πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου;

Η απάντηση δεν είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο τύπος των μαλλιών, η υγεία του τριχωτού, η ηλικία, καθώς και ο τρόπος ζωής. Σε αυτό το blog θα προσπαθήσουμε να σου δώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να δημιουργήσεις την κατάλληλη ρουτίνα περιποίησης για τα μαλλιά σου.

Κατανόησε τις ανάγκες του σκαλπ και της τρίχας σου

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να καταλάβουμε πως στον κάθε άνθρωπο η τρίχα και το δέρμα του είναι μοναδικά και διαφορετικά. Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν έντονη λιπαρότητα στη δεύτερη ημέρα μετά το λούσιμο, ενώ κάποιοι δεν έχουν καμία λιπαρότητα στο τριχωτό ακόμα και μία εβδομάδα μετά το λούσιμο.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα λουσίματος

  • Τύπος μαλλιών: Τα σγουρά και πυκνά μαλλιά συνήθως δε χρειάζονται συχνό λούσιμο, σε αντίθεση με τα ίσια και λεπτά μαλλιά που μπορεί να εμφανίζουν λιπαρότητα ταχύτερα.
  • Η υγεία του σκαλπ: Ένα σκαλπ μπορεί να είναι είτε ξηρό, είτε υγιές, δηλαδή να παράγει φυσιολογική ποσότητα σμήγματος, μπορεί όμως να είναι και λιπαρό. Όταν το σκαλπ εμφανίζει μεγαλύτερη ποσότητα σμήγματος, δηλαδή έντονη λιπαρότητα έχει ανάγκη από συχνότερο λούσιμο.
  • Τρόπος ζωής: Ο τρόπος ζωής και το επίπεδο δραστηριότητας παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσο συχνά χρειάζεται να λούζεις τα μαλλιά σου. Αν πηγαίνεις γυμναστήριο ή γυμνάζεσαι πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα, μάλλον το τριχωτό της κεφαλής σου θα παράγει πολύ περισσότερο ιδρώτα, οπότε θα πρέπει να λούζεσαι αμέσως μετά από κάθε άσκηση. Επίσης, αν δουλεύετε σε έναν χώρο που έχει πολλές οσμές ή σκόνη, ίσως χρειάζεται να λούζεστε συχνότερα.
  • Ηλικία: Με την πάροδο του χρόνου, συμβαίνει στο δέρμα του κεφαλιού ό,τι και στο πρόσωπο. Αρχίζει σταδιακά να χάνει τα τόσο απαραίτητα φυσικά του έλαια και να αφυδατώνεται πιο εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι από κάποια ηλικία και μετά, το συχνό λούσιμο καταστρέφει την ποιότητα της τρίχας, την αποδυναμώνει και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τριχόπτωση ή σε έξαρση λιπαρότητας.

Να λούζεσαι συχνά ή όχι; Ποια είναι τα ρίσκα;

Λούζοντας τα μαλλιά πολύ συχνά, μπορεί να οδηγήσει σε φραγή της φυσικής λιπαρότητας που παράγει το σκαλπ το οποίο χρειάζεται ώστε να εξισορροπεί το ph του τριχωτού σε φυσιολογικές τιμές. Αυτό οδηγεί σε ξηρότητα καθώς και σε θαμπότατα. Αντίθετα το να λούζεσαι αραιά και που οδηγεί στην εντονότερη ανάπτυξη της λιπαρότητας, στην δημιουργία πιτυρίδας καθώς και έντονων οσμών του σκαλπ.

Η επίλυση έρχεται με τις ανάγκες του τύπου των μαλλιών σου:

  • Μαλλιά ταλαιπωρημένα από τεχνικές εργασίες: Εάν βάφεις, κάνεις περμανάντ ή μόνιμες ισιωτικές στα μαλλιά σου, θα πρέπει να τα λούζεις πιο σπάνια, περίπου 1 με 2 φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε να μη ταλαιπωρείς την τρίχα σου.
  • Σγουρά και πυκνά μαλλιά: Εάν έχεις πολύ σγουρά και πυκνά μαλλιά θα πρέπει να λούζεσαι ακόμη πιο σπάνια. Ο χρόνος λουσίματος θα πρέπει να είναι 1 φορά στις 7 με 8 ημέρες.
  • Λεπτά και λιπαρά μαλλιά: Εάν έχεις αυτό τον τύπο μαλλιών, συνήθως τα μαλλιά σου να χρειάζονται λούσιμο 3 με 4 φορές την εβδομάδα ή και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και καθημερινά.  Αυτό εξαρτάται πάντα και από την παραγωγή λιπαρότητας καθώς και τον τρόπο ζωής. Εφάρμοσε ένα σαμπουάν εξισορρόπησης όπως το Balance+, το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή του σμήγματος και καθαρίζει σε βάθος το τριχωτό χωρίς να αφυδατώνει το σκάλπ.

Δες εδώ ποια προϊόντα πρέπει να προτιμήσεις.

Μπορείς να κάνεις χρήση ενός dry shampoo για τη διατήρηση της φρεσκάδας των μαλλιών σας σε αυτό το διάστημα.

Τιπς για καθημερινό λούσιμο

Εάν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που λούζονται σχεδόν καθημερινά λόγω της έντονης λιπαρότητας ή της έντονης αθλητικής δραστηριότητας, προτίμησε ήπια σαμπουάν όπως σαμπουάν εξισορρόπησης και σαμπουάν για ευαίσθητο τριχωτό και συνδύασέ τα με ενυδατικά conditioner. Απόφυγε επίπονες χημικές εργασίες καθώς και τη χρήση θερμών συσκευών, για να έχεις πάντα υγιή και λαμπερά μαλλιά.

Κάνε την περιποίηση μαλλιών σου ρουτίνα

Σύμφωνα με τις ανάγκες των μαλλιών σου, φρόντισε να χρησιμοποιείς τα σωστά προϊόντα και να ακολουθείς τις οδηγίες των ειδικών και τον τρόπο εφαρμογής των προϊόντων. Αυτά είναι που θα κάνουν  την μεγάλη διαφορά στην ποιότητα των μαλλιών σου. Χρησιμοποίησε σαμπουάν χωρίς άλας, η σαμπουάν με απαλή σύνθεση και μην ξεχνάς να ενυδατώνεις συχνά με conditioners ή μάσκες μαλλιών.

Το κλειδί για υγιή και λαμπερά μαλλιά είναι να κατανοήσεις την ανάγκη των μαλλιών σου. Μην ξεχνάς πως αυτό που λειτουργεί για εσένα δε λειτουργεί για τον άλλον. Δώσε προσοχή στην επιθυμία των μαλλιών και του σκαλπ σου για να βρεις τα κατάλληλα προϊόντα για εσένα. Μην διστάσεις να απευθυνθείς στους ειδικούς, εάν δεν είσαι σίγουρη για το προϊόν που χρησιμοποιείς. Βρες τη σωστή συχνότητα λουσίματος που ταιριάζει σε εσένα για να έχεις πάντα όμορφα, υγιή και γεμάτα λάμψη μαλλιά.

Ελπίζω να σε βοήθησα!

#Cosmitalover

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση